Kongsfjord 1945/46.

Klikk for større bilde.

Av Tor Edgar Olsen.

 

I sommerferien min som jeg tilbrakte som vanlig i Kongsfjord, kom jeg over et bilde som antakelig er tatt like etter krigen.

Bildet fant jeg hos Solveig Bergersen Dahl på Veines, da hun lot meg få gå gjennom hennes rikholdige bildesamling.

Dette bildet er nok tatt av fotograf Ole Willumsen, som bodde mange år i Kongsfjord.

Bildet er antakelig tatt tidlig på høsten 1945/46, fordi en ennå kan se den tyske ubåtjageren Uj 1224 ligge der med bunnen opp.

Dette fartøyet var i motsetningen til de fleste andre tyske ubåtjagerne ikke en førkrigs hvalfanger eller tråler, men denne

båten ble bygget i 1943 som korvett, og var på 542 tonn. Den hadde også betegnelsen Kuj 10 (Kriegs-Ujager). Båten ble senket av sovjetiske IL-2 Shturmovik fra Nordflåtens 46. ShAP (46. Bakkeangrepsregiment) den 15. september 1944 klokken 15.21.

En av mannskapet som var maskinist om bord omkom da han ble truffet av en bombe som gikk rett gjennom broen og ut gjennom bunnen av båten uten å eksplodere. Men den slo et stort hull i skroget slik at båten tok inn vann, tippet rundt og sank på fem meters dyp.

Båten ble hevet i 1948 og slept til Ramsund, og så senere sørover for opphugging.

 

 

På bildet kan en også se vraket av” Hollenderen” som ligger i fjæra, eller Nord 14 som den het da.

Prammen var opprinnelig hollandsk og het ”Rijn Schelde 8” før den ble underlagt Rikskommissæren for sjøfart i Oslo og inngikk i rederiet

Nordreederei GmbH, Oslo.

Prammen var bygget i 1910 og var på 555 BRT, 300 tdw. Den ankom Kongsfjord sommeren 1944 med motorfeil/lekkasje. Her ble hun liggende utover høsten, og 22. oktober 1944 flyktet det hollandske mannskapet til Båtsfjord, hvor de meldte seg for norske myndigheter.

Prammen ble sprengt av tyskerne 22 eller 23. oktober da de trakk seg tilbake vestover i Finnmark.

Ellers kan en se deler av den sprengte prammen flere steder på land. Også ytterste del av kaia på Kongsfjordbruket er sprengt. Oppe på bakken kan en om man studerer bildet litt forstørret se tre bombekrater etter bombingen som senket ubåtjageren den 15. september 1944.

På huset mitt som den gangen tilhørte mine besteforeldre Oskar og Hanna Olsen er bygginga av kafé tilbygget i gang.

Takk til Solveig  Bergersen Dahl for lånet av bildet, og takk til Rune Rautio Kirkenes for opplysninger om begge båtene.