Flyvrak i Berlevåg kommune av Tor Edgar Olsen

Focke Wulfen i Bukkekjeila.

En ny historie fra de hektiske oktoberdagene i 1944.

 

Da det har vært så mange rykter og usannheter om flymotoren som ligger i fjæra ved Bukkekjeila, er det vel på tide å fortelle hva som virkelig hente.

Høsten 1944 mens tyskerne holdt på med å trekke sine tropper ut av Øst Finnmark, hadde 13 staffel/Jagdgeschwader 5 resten av sine jagerfly liggende på Berlevåg flyplass. Disse var blitt overført fra Kirkenes den 21/10, og var av type Focke Wulf 190 F8. Byggingen av denne flyplassen tok til i august 1943 med tre byggekompanier, og den ble tatt i bruk senhøstes samme år. Den var, i likhet med Vardø, et ledd i jagerflysikringen for skipstrafikken rundt Varangerhalvøya. Rullebanen var av betong med treseksjoner og lengden var 950 meter. Ved årsskiftet 1943/44 var den samlede styrke som var knyttet til flyplassen på ca. 1000 mann..

På formiddagen tirsdag den 24/10 hadde store russiske flystyrker angrepet den 141 og siste konvoien som hadde gått fra Kirkenes dagen før, og som nå gikk vestover langs kysten av Øst Finnmark. Tyskerne prøvde fortvilet å beskytte konvoien ved å sende jagerfly til eskorte og beskyttelse, men de hadde veldig få fly igjen i området.

Focke Wulf FW-190-F8

 

På Berlevåg lå som sagt en liten styrke med jagerfly. Da meldingen om angrepet på konvoien kom, ble alt tilgjengelig flymateriell alarmert med beskjed om øyeblikkelig start for å prøve å holde tilbake de store russiske flystyrkene som angrep konvoien. Klokken 0707 tok to fly av fra Berlevåg, og fløy østover. En av disse to var underoffiser Heinz Halstrick som fløy en Focke Wulf 190, med kjennetegn hvit 5.

Heinz Halstrick ved siden av en Bf-109 G-14 i oktober/november1944

på Sola ved Stavanger.

Han landet igjen klokken 0730, etter et tokt på treogtyve minutter.

Klokken 1045 tok to fly igjen av fra Berlevåg for å beskytte konvoien, Heinz Halstrick fløy hvit 5, og i det andre som

var et jagerfly av type Focke Wulf 190 F8 med serie- nummer 580694 satt den 24 år gamle underoffiser Gustav Scharwachter. Han var blitt overført til skvadronen bare fire uker tidligere.

Etter at de var kommet et stykke østover ble kursen satt mot konvoien, hvor de fikk øye på en stor mengde med russiske fly av forskjellige typer som angrep konvoien med bomber og torpedoer. De to flyene som kom fra Berlevåg, gikk straks til angrep på de russiske flyene, men de var alt for mange for de to, slik at de måtte avbryte. Under luftkampen klarte Gustav Scharwachter å skyte ned en Douglas Boston. De to landet igjen i Berlevåg klokken 1100.

Flyene ble så klargjort av bakkemannskapene, mens pilotene fikk seg en pause.

 

Klokken var nå blitt 11:25 på dagen.

Samtidig var også Paul Steinberg i samme område, han var pilot på en Junkers Ju-88 D-1 som tilhørte 1(F)/124 foto oppklarings skvadron. De ble angrepet av Boston og Jak-9, og til slutt skutt ned av gardeløyntnant Zapaljenov fra 78 Jagerflyregiment som fløy en Kittyhawk. Etter hvert hadde de fått så store skader i flyet at de måtte nødlande på en fjelltopp ved Gulgo. Men det er en annen historie som jeg har skrevet om tidligere.

 

Så klokken 1300 tok de to av igjen, og kom raskt i kamp med fienden, og Heinz Halstrick var i kamp med flere Jak 9, og var tilslutt tilbake over Berlevåg.

Han kom uskadet fra luftkampen, og kunne lande på flyplassen etter bare sytten minutter i lufta. Han overlevde krigen, og lever fortsatt i Tyskland. Han forteller at de to kom bort fra hverandre under luftkampen, og at han ikke så hvor det ble av kompisen i det andre flyet.

Gustav Scharwachter kom også i kamp med en overlegen russisk styrke som besto av flere P- 40 og Il-2 fly. Til slutt ble han angrepet av skvadronsjefen for 78 IAP Nordflåten kap.Pavel Ivanovitsj Zakharov, som fikk godkjent nedskytingen av Focke Wulfen. Med så lite kamptrening som Scharwätcher hadde, var det lett for den rutinerte russiske piloten å skyte han ned.

Pavel Ivanovitsj Zakharov

Han fikk flere treffere i flyet, og ble antakelig så mye

skadet at han mistet bevisstheten eller ble drept.

Flyet fortsatte for full motor inn mot land, og brast inn i fjellet ved Bukkekjeila hvor bare motoren ble liggende på land mens resten av flyet ble slengt ut i havet.

Motoren fra Gustav Scharwachters fly. Foto: Gunnlaug Johansen Berlevåg Havnemuseum.

Gustav Scharwachter var født 20/6 1920 i Gross-Flottbeck (ved Hamburg). Han var gift med Emmi Scharwachter, og de to hadde en sønn sammen.

Han ble aldri funnet, og står fremdeles oppført som savnet i den tyske taps- rapporten. Restene av han ligger antakelig i det som måtte være igjen av flyet som ligger i sjøen utenfor land ved Bukkekjeila.

Den 29/10 klarte Heinz Halstrick å skyte ned den Douglas Boston som ligger ved Buetjern.  Så den 30/10 ble resten av skvadronen som lå på Berlevåg overført til Banak, som et ledd i den tyske tilbaketrekningen fra øst Finnmark.

Takk til Knut Støre Bodø, og Rune Rautio Kirkenes for all hjelp, slik at jeg kunne skrive artikkelen med så mye fakta som mulig.

Bodø 8/11 2002.