Hawker Hurricane L1988.

Av Tor Edgar Olsen.

Norsk Luftfartsmuseum Bodø har berget restene av en Hawker Hurricane ned fra fjellet på Kjeldøya ved Lødingen.

I samarbeid med 339 sqdn.på Bardufoss ble restene hentet ned, for å brukes som utstillingsobjekt under flystevnet på Bardufoss den 28 juni 2000.

Under kampene i Nord Norge i 1940 ble 18 Hurricane fra 46sqdn.sent over fra England med hangarskipet HMS Glorious for å gi støtte til bakkestyrkene som kjempet i Narvik området.


Hurricane L1988 samles sammen 27 juni 2000


Den 9 mai 1940 ble de 18 Hurricane flyene heist ombord og den 14 mai gikk Glorious fra Skottland for andre gang med kurs for Norge. En uke måtte de vente utenfor Vesterålen til den nye flyplassen på Skånland var ferdig til bruk. Så endelig den 26 mai var alt klart og klokken 20.30 tok flyene av fra Glorious.

Skvadronleder Kenneth Cross var den første som landet, men flyet gikk på nesen på den bløte banen og skadet propellen litt. De neste fem landet uten problemer,men da Løytnant Stewart landet gikk flyet helt rundt og ble ødelagt. Resten av formasjonen som var tre fly landet fint, men nå hadde Cross sett nok av hårreisende landinger og ga ordre om at resten av 46sqdn. som besto av åtte fly skulle fly til Bardufoss og lande der.

Den 29 mai var F/O J.W.Lydall på patrulje med Hurricane L1988 i området ved Narvik, der han kom i kamp med tyske fly. Lydall greide å skyte ned en Junkers JU-88 ved Narvik, og litt senere en Heinkel 111 som nødlandet på Dverbergmyra på Andøya. Men han hadde antakelig sluppet opp for flaks, for like etter ble han skutt ned av en Messerschmitt Bf-110 som ble fløyet av OBLT.Hans Jager og underoffiser Helmut Feick som skytter. Lydall ble drept da flyet styrtet og tok fyr.

Lydall ble begravet på kirkegården i Lødingen, men ble etter krigen flyttet til Narvik hvor han enda ligger. Dette flyet er på langt nær nok til å bygge opp igjen,men kan brukes som byttemiddel for åanskaffe andre ting til museet.

Etter 58 år ute i det fri er mye forsvunnet og resten er veldig mye rustet, men der er enkelte deler somkan brukes i en restaurering/oppbygging av et slikt fly.